Tırtıl kurabiye |
Sizlerle paylaşmak istediğim tırtıl kurabiye tarifi,
tam anlamıyla kıvamı tutan bir tariftir.Tırtıl Kurabiye tarifi ben hiç hamur sıkma torbası
kullanmam, elimle hamura sıkarak şekil veririm ve tepsiye dizince
çatalla hamuru çizerek tırtıl şekli veririm. İnanın bu yöntem sıkma
torbası ile hem aynı görüntüye eş değer oluyor hem de daha kolay
yapılıyor. Tarif içinde de belirttim, hamuru yoğuracağınız karşınıza
çıkan hamura sakın aldanmayın. Dağınık bir hamur göreceksiniz. Bu hali
yüzünden zaten pişince ağızda dağılan enfes bir kurabiye oluyor. Sakın
hamuru su, süt veya yağ ile daha yapışkan bir hale getirmeye çalışmayın.
Elinizle hamuru sıkarak şekil vermeniz yeterli.
Tırtıl kurabiye malzemeleri
- 150 gram tereyağı
- 1 su bardağı pudra şekeri
- Yarım çay bardağı zeytin yağ
- 1 tane yumurta
- İki buçuk su bardağı un
- 2 paket vanilya
- 1 çimdik tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 yemek kaşığı kakao
- Yeteri kadar su
Tırtıl kurabiye tarifi
Tırtıl kurabiye tarifi,
yumurta ve pudra şekerini ile başlıyoruz. Derin bir kabın içine
yumurtayı ve pudra şekerini alıp, mikserle çırpıyoruz. Ardından
tereyağını ocakta eritip, yumurtalı karışımın içine döküyoruz ve zeytin
yağını da ilave edip tekrar çırpıyoruz. Karışımın üzerine unu eleyerek
katıyoruz ve üzerine vanilyaları, tuzu, kabartma tozunu döküp, elimizle
karıştırıyoruz. Elde ettiğiniz tırtıl kurabiye hamuru, alışık olduğunuz
kurabiye hamurlarına göre daha dağınık bir kıvam olacak. Bu sebeple
sakın şaşırıp, içine daha fazla un, süt veya yağ katarak kıvamını
koyulaştırmaya çalışmayın.Diğer kurabiye hamurları gibi kulak memesi kıvamı almayan bir
hamur. Elde ettiğiniz hamuru yoğururken birbirine yapışmayan dağılan bir
hamur göreceksiniz. Bu şekilde 5 dakika hamuru yoğurarak malzemelerin
iyice birbirine geçmesini sağlayın. Evinizde varsa bir sıkma torbasına
tırtıl kurabiye hamurunu doldurup yağlanmış tepsiye sıkarak
sıralayın. Eğer sıkma torbanız yoksa hamurdan parçalara kopararak
elimizle sıkarak ince uzun şekiller veriyoruz ve yağlanmış fırın
tepsisine diziyoruz. Bütün hamuru bu şekilde tepsiye dizdikten sonra
üzerini çatalla çizerek tırtıl şekli veriyoruz. Fırını 170 dereceye
ayarlıyoruz ve 5 dakika ısıttıktan sonra kurabiye tepsisini fırına
sürüyoruz.
Yarım saat sonra pişmiş olan tırtıl kurabiyeleri fırından çıkarıyoruz. Fırınların içinde bulunan tel ızgaranın üzerine tırtıl kurabiyeleri sptaula ile sıralıyoruz.
Sıra
geldi sosunu üzerine dökmeye. Bir kasenin içine 3 yemek kaşığı pudra
şekeri ve 1 yemek kaşığı kakaoyu koyup karıştırıyoruz. Ardından içine
akıcı bir kıvam alması için yeterli derecede su ekleyip karıştırıyoruz
ve tırtıl kurabiyelerin üzerine çizgiler halinde ince ince gezdirerek döküyoruz. Afiyet olsun.