Domatesli makarna tarifi


Merhaba makarna benim en sevdiğim yemekler arasındadır.Domatesli makarna tarifi ile sizlere makarnayı daha lezzetli bir halde yemeniz için sitemizde paylaşmak istedik.

Domatesli makarna tarifi yedikden sonra artık normal makarna yemek istemeyeceksiniz o kadar iyi bir tada sahip yani iddalıyım bu konuda. :) Neyse geçelim Domatesli makarna tarifine, herhangi bir sorunuz olursa konu altından bizimle paylaşabilirsiniz.


DOMATES SOSLU SPAGHETTI

Domates sos tarifi Marcella Hazan’ın “Essentials of Classic Italian Cooking” kitabından uyarlanmıştır.
4 kişilik
Malzemeler
  • 2 kilogram domates
  • 150 gram tereyağı
  • 1 adet büyük boy (veya 2 adet ufak boy) kuru soğan
  • İnce deniz tuzu
  • 400 gram spaghetti (veya penne veya rigatoni)
  • 4 litre içme suyu
  • Parmesan peyniri, ince rendelenmiş, servis ederken


Yapılışı
  1. Domatesleri ortadan ikiye kesip bir kabın içine limon sıkar gibi sıkarak sularını süzün. Eğer kaldıysa, çekirdeklerini yuvalarından bir kaşık yardımıyla oyarak çıkartın ve süzülen suyuna ekleyin. Çekirdekleri ve çıkan domates suyunu sos yapımında kullanmayacaksanız. Bir süzgeçten geçirip elde edeceğiniz yaklaşık 1,5 su bardağı domates suyunu başka tariflerde kullanabilirsiniz.
  2. Geriye kalan domatesleri rendenin iri delikli kısmıyla rendeleyip geniş, yüksek kenarlı bir tavaya aktarın.
  3. Tereyağını küp küp kesip domates rendesine ekleyin. Soğanı soyup ortadan ikiye kesin ve kesik tarafları tavanın dibine bakacak şekilde domateslerin üzerine oturtun. 3/4 çay kaşığı kadar ince deniz tuzu (veya yarım çay kaşığı kadar sofra tuzu) ekleyin.
  4. Tavayı orta yüksek ateşe oturtup kapağı kapalı olarak kaynamaya başlayana kadar pişirin. Ardından altını kısıp (pişerken etrafa sıçramayacak şekilde hafifçe fokurdaması lazım) 35-40 dakika boyunca, ara sıra karıştırarak sos koyulaşıp içindeki yağ üste çıkana kadar üstü açık bir şekilde pişirin. Sosun içindeki soğanları çıkartın, tadına bakıp makarnaların haşlandığı suyun içinde de bolca tuz olduğunu göz önünde bulundurarak tuzunu ayarlayın. Ateşten alıp kapağını kapatın ve makarna haşlanana kadar sıcak olarak muhafaza edin.
  5. Sosun bitmesine 20 dakika kala büyük boy bir tencerede 4 litre içme suyunu kaynama noktasına getirin. İçine 1,5 yemek kaşığı ince deniz tuzu (veya 1 yemek kaşığı sofra tuzu) atın ve tekrar fokur fokur kaynamaya başlamasını bekleyin. Hemen ardından makarnayı suyun içine atıp ilk 2-3 dakika boyunca sıklıkla karıştırarak dişe gelecek bir kıvamda (al dente) pişirin.
  6. Makarna suyundan yaklaşık yarım su bardağı kadarını bir kaba aktarıp kenara ayırın. Makarnayı süzgeçten geçirerek süzün. Ardından  tencerenin içine geri aktarın ve sosun dörtte üçünü üzerine döküp iyice harmanlayın. Eğer sos çok koyu görünüyorsa kenara ayırdığınız makarnanın haşlama suyundan azar azar ilave ederek sulandırabilirsiniz. Hemen servis tabaklarına bölüştürüp sosun geri kalanını makarnanın tepesine gezdirin ve yanında ince rendelenmiş parmesan peyniriyle servis edin.

Afiyet olsun, ailenizle birlikde mutlu günler dileriz... Domatesli makarna tarifi gibi bir çok tarifi paylaşmaya devam edeceğiz bizi takip etmeye devam edin.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :
 
Tüm Hakları Saklıdır
2014 Sütlaç tarifi - En kolay Sütlaç Tarifi
Tema Yapımcısı